Artykuł partnera.
Ryby to doskonałe źródła kwasów omega-3. Te znajdujące się w rybach są dobre dla Twojego serca. Dowiedz się, dlaczego zdrowe dla serca korzyści płynące z jedzenia ryb zwykle przewyższają ryzyko. Jeśli martwisz się o zdrowie swojego serca, jedzenie co najmniej dwóch porcji ryb tygodniowo może zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Ryby jako źródła kwasów omega-3 dobre dla serca
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca poprzez:
- Zmniejszenie trójglicerydów
- Nieznaczne obniżenie ciśnienia krwi
- Zmniejszenie krzepliwości krwi
- Zmniejszenie ryzyka udarów i niewydolności serca
- Zmniejszenie nieregularnego bicia serca
Ryby spożywane jako źródła kwasów omega-3 spożywane przynajmniej dwa razy zmniejszają ryzyko chorób serca, szczególnie nagłej śmierci sercowej. Obawiasz się dużego spożycia ryb, nie lubisz lub nie masz dostępu do dobrej jakości, świeżych ryb morskich? Wykorzystaj jako źródła kwasów omega-3 CalanOil – produkty będące suplementem diety, które zawierają kwasy omega-3 o pochodzeniu morskim.
Które ryby są najlepsze jako źródła kwasów omega-3?
Chociaż wiele rodzajów owoców morza zawiera niewielkie ilości kwasów tłuszczowych omega-3, tłuste ryby zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 i wydają się być najbardziej korzystne dla zdrowia serca.
Ryby odpowiednie jako źródła kwasów omega-3 to przede wszystkim takie ryby jak:
- Łosoś,
- Sardynka,
- Makrela atlantycka,
- Dorsz,
- Śledź,
- Palia jeziorowa,
- Tuńczyk w puszce, lekki.
Jak przyrządzać ryby jako źródła kwasów omega-3?
Porcja odpowiednia dla dorosłych, jeśli ma być traktowana jako źródło kwasów omega-3, powinna być spożywana przynajmniej 3 razy w tygodniu. Zapotrzebowanie jest większe w przypadku kobiet w ciąży, przy czym w diecie ciężarnych oraz dla małych dzieci powinny znajdować się ryby o niższej zawartości rtęci. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści zdrowotnych z jedzenia ryby, zwróć uwagę na sposób jej przygotowania. Na przykład grillowanie, opiekanie lub pieczenie ryb jest zdrowszą opcją niż smażenie w głębokim tłuszczu.